Så funkar ridskolan

ETT ÅR PÅ RIDSKOLAN, VÅRA TERMINER.

Ridskoleåret börjar i mitten av augusti och håller på fram till mitten av juni. Ridskolan är öppen som vanligt under alla lov och håller bara stängt under röda dagar.

Ridskoleåret är indelat i två terminer. Du har en bestämd dag och tid reserverad för just dig. Aktuellt schema samt tiderna för hopp- och teorilektioner finns här på vår hemsida och på anslagstavlan i stallet. Betalning sker terminsvis. När du anmäler dig till att rida, anmäler du dig till ett abonnemang som fortlöper. I abonnemangen ingår både ridning och teori/hästkunskap.

RYTTARENS UTRUSTNING

Ryttarens utrustning är mycket viktig ur säkerhetsaspekt. Därför har RRK ställt upp några riktlinjer som gäller för ryttare som rider på RRKs område.

  • Alla ryttare skall alltid ha hjälm på vid all ridning! Men vi rekommenderar att du alltid har hjälmen på när du vistas i stallet. Var noga med passformen, hjälmen skall sitta bra och vara lagom stor. Hjälmen ska vara CE-märkt. Vi har hjälmar för utlåning.
  • Ridväst är obligatoriskt för alla ryttare under 15 år. Ridväst är också obligatoriskt för alla under 18 år vid hoppning samt vid all uteridning. Vi har säkerhetsvästar för utlåning.
  • Skor/stövlar ska ha klack för att undvika att foten åker igenom stigbygeln.
  • Ryttaren bör ha lämpliga kläder som sitter tajt runt kroppen så att de inte kan haka fast i något. Huvtröjor bör undvikas. Utomhus bör man ha långärmad tröja. Ingen ridning med stora örhängen eller halsduk pga säkerhetsrisk.
  • Det kan vara skönt att ha ett par ridvantar. De används för att förstärka greppet om tyglarna
  • Rejäla skor ska användas vid all kontakt med häst, för att undvika trampskador. Ballerinaskor och liknande är mycket olämpliga.

Föräldrar

Tänk på att även du som förälder kan komma i vägen för en tung hov, så välj rejäla skor när du ska följa med ditt barn i stallet. Gympaskor, kängor och liknande går bra, högklackat och sandaler är olämpligt. Tar du med mindre syskon till stallet för att titta på, så tänk på att även de behöver hjälm på huvudet och bra skor.

RUTINER VID RIDNING

  • Kom i god tid till din lektion så du slipper stressa. Du bör vara här 30 minuter innan din lektion börjar för att i lugn och ro kunna göra i ordning din häst. Tänk på att alla elever blir påverkade om lektionen inte kan starta i tid.
  • När du kommer till ridskolan läser du på listan utanför sadelkammaren vilken häst du ska rida. Information om alla hästar och deras utrustning står på tavlan utanför sadelkammaren. Be om hjälp om du är osäker i stallet! Finns det ingen i din grupp eller i stallet som kan hjälpa till, be din instruktör hjälpa dig i ridhuset innan lektionsstart.
  • Är din häst med på lektionen före din lektion är det viktigt att komma till ridhuset i god tid innan din lektion börjar.
  • Om hästen är i stallet ska den borstas så att det inte finns risk att utrustningen skaver på grund av svettrester eller smuts. Kratsa hästens hovar och visitera hästen så den inte har några sår eller bulor. Personalen visiterar hästarna varje dag, men berätta för din ridlärare om du hittar någon skavank som ser ny ut.
  • Ni som rider i sista gruppen på vardagkvällar fodrar kvällshö tillsammans med instruktören och hjälps åt att kontrollera att allt är i ordning för natten.

LEKTIONSTID

Lektionstiden startar då ni elever kommer in i ridhuset och pågår tills ni har ställt upp era hästar på medellinjen och suttit av. Detta innebär att upp- och avsittning ingår i ridtiden. Likaså ingår korrigering av stiglädernas längd, åtspänning av sadelgjord och dylikt. Dessa moment tar olika lång tid beroende på ryttarnas vana och rutin, men är viktigt för säkerheten och en del i ridutbildningen.

TILL DIG SOM FÖRÄLDER

Säkerheten under ridlektion och vid all vistelse i stallet är jätteviktig oss på Råda Ridklubb. Under tiden som nybörjare behöver ditt barn en ledare som går bredvid och håller hästen. Det är du som förälder som är ansvariga för att ordna ledare om du inte har möjlighet att leda själv. Vi har oftast duktiga ledare som kan hjälpa till, men förälder/annan vuxen ska finnas tillgänglig på läktaren. Meddela vid anmälan till ridskolan om ni av någon anledning inte kan leda.

HÄSTARNA

Instruktör och gruppen kommer tillsammans överens om hur många gånger i rad man rider samma häst, men instruktören bestämmer vilken häst det blir. Ibland måste vi göra någon ändring, t.ex. om en häst blivit halt eller om någon häst går väldigt mycket den dagen och någon annan går mindre. Detta är för att hästarna ska orka och vara pigga och glada!

HÄSTKUNSKAP

Eftersom hästar är så mycket mer än bara ridning, ingår även avsutten undervisning under terminen. Samtliga grupper har minst två ridpass ersatt med teori/hästkunskap varje termin. Alla nybörjargrupper för juniorer har 30 minuter ridning och 30 minuter teori varje gång.

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub